יש NanoChannels …. ויש NanoChannels

מאת Luisa Filipponi, PhD, יועצת מדעית
ישנן דרכים רבות להעביר לציבור הרחב את נושא הננו-טכנולוגיות, כגון כתבות עיתונות, כתבות מקוונות, תקשורת חברתית, בלוגים, שידורי רדיו, קבוצות מיקוד, אירועי שולחן עגול ובפרויקט זה נשתמש בכולן, ומכאן השם NanoChannels”” שניתן לכלל הערוצים המעבירים את הנושא. אבל למונח זה יש משמעות נוספת.  nanochannels הן “מנהרות” זעירות ביותר, בעלות קוטר של 1-100 ננומטר. מדענים עושים בהן שימוש לצורך העברה, ניטור וניתוב של מולקולות. ניתן ליצור nanochannel מפולימר, ממוליך למחצה או מאטומי פחמן בדומה לננו-שפופרות פחמן; הוא יכול גם להיות החלל שבתוך חומרים ננו-נקבוביים, סוג של “ספוגים” בעלי אלפי nanochannels במבנה שלהם. חומרים אלו פועלים כתומכי צמיחה מחדש של רקמות, כגון צמיחה מחדש של תאי עצם. קיימים מחקרים שעוסקים כיום בשימוש אפשרי במערכים סדורים של nanochannels כסוג חדש של אלקטרודות לסוללות ליתיום במקום הגרפיט הרגיל, כדי לשפר את הקיבולת ואורך החיים של הסוללה.
ניתן להשתמש במרחב שבתוך ה-nanochannel כמו בננו-שפופרת פחמן, כ”שפופרת בחינה” זעירה שם מבצעים תגובות כימיות. מרחב זה הינו כה זעיר עד שניתן ליצור בו שורות סדורות של מולקולות. לעתים קרובות מבנים גבישיים אלו הם בעלי תכונות מכניות או של הולכה.
לבסוף, ניתן להשתמש ב-nanochannels לחקר ההתנהגות של כמה ביו-מולקולות כגון DNA וכן לבקרה של תנועתן במרחב תחום זעיר מאד. מחקרים אלו בעלי חשיבות עבור פיתוח כמה מהתקני הדיאגנוסטיקה הזעירים מאד שדורשים הפרדה של ביו-מולקולות רבות ועבור הבנה בסיסית של מבנים של DNA ודרך התפקוד שלו. חשיבות רבה יש גם למחקר של תנועת נוזלים ב-nanochannels (nanofluidics) מאחר שהיא שונה לחלוטין מהתנועה בערוצי “מיקרו” קונבנציונליים.
 

Comments are closed.