מעורבות ציבורית: הבע את דעתך על עתיד ה"ננו"

מאת לזלי טובין, המכון לננו-טכנולוגיה, בריטניה
אחת המטרות העיקריות של פרויקט Nanochannels היא לגלות מה דעתם של אנשים על ננו-טכנולוגיה ומה הם מצפים ממנה, ולאפשר לאנשים ללמוד עליה ולדון בתועלת שניתן להפיק ממנה מול הסיכונים שגלומים בה. נכון לעכשיו, ביצע הפרויקט סקרים מקוונים בשבע שפות שזכו להיענות עצומה.
בנפרד מפרויקט Nanochannels, נערכות כעת קבוצות מיקוד מול קהל בהשתתפות נציגי ציבור ברחבי אירופה כולל אנשי ספורט, קמעונאים, אזרחים ותיקים והורים לילדים צעירים. הדיונים אינם נערכים רק על מנת לגלות מה דעת הציבור על מוצרי ננו-טכנולוגיה אלא הם בוחנים גם סוגיות נוספות, כמו היעילות של צורות מדיה שונות – כולל מדיה בדפוס, אתרי רשתות חברתיות ורשתות שידור – בהעברת מידע מדעי לציבור ומה סוג המידע הרצוי לאנשים. המשתתפים בקבוצות מיקוד אלו משמיעים את דעתם גם בסוגיות של אימון בממשלה, במדענים ובמותגים. הדבר החשוב הוא שקבוצות מיקוד אלו אינן רק תרגיל אקדמי: כל דיון של קבוצה כזו תומלל ויישלח לנציבות האירופית כדי לסייע להם לנסח מדיניות חדשה בנושא ננו-טכנולוגיה ומידע לציבור.
 
במהלך אחת מקבוצות המיקוד שנערכה בבריטניה, הועלו מספר נקודות מבט וסוגיות על ידי המשתפים ואלו תומללו למטה, ותוכלו להגיב ולהשמיע את קולכם על ידי הצהרה על השקפותיכם בסוף הטקסט:
 
“כאשר אתם מדברים על ההתנגדות לננו ועל הפחתה שלה, האם אתם מניחים שקיימת התנגדות מסוימת? האם לא קיימת סכנה שתיצרו התנגדות כזו על ידי העלאת המודעות אליה והעלאת חשיבותה?

“קראתי על הנושא בהקשר לגרביים – האם אלו חלקיקי כסף או משהו כזה? והם אמרו שיש בעיה סביבתית והחלקיקים נטפלים ונפלטים בשטיפה לסביבה.”

“אנשים רבים שואלים על הסביבה. האם אתם יודעים אם המוצר ידידותי לסביבה? מה עושים כשמשליכים אותו?”

“ישנו טיעון שכל מוצר אנטי-חיידקי שאנו יוצרים יוצר חיידק בעל התנגדות-על. על כולנו להיחשף לחיידקים ואם נשתמש בכל הכיסויים והמצעים והמקררים ומכשירי המיקרוגל והמחשבים הסטריליים, מה יקרה לאחר מכן?”

“האם לצעד זה יש קשר לתפיסה של יחסי גבר-אשה. אם מדובר בחומרים כאלו בתכשירי הטיפוח של הרכב, החבר’ה חושבים ‘איזה יופי, המכונית שלי תיראה פנטסטי’ אבל אם מדובר במוצרים לילדים, האם צריך להיות זהירים ומסויגים יותר בשימוש בהם?”

“באמצעות ננו-טכנולוגיה אנחנו מסוגלים להתערב ממש עד לרמת ה-DNA. אנחנו מתחילים עכשיו להתערב במעשי הטבע”

ש: “איזה סוג של מידע אתם רוצים?”
ת: “האם זה בטוח?”

“אני רק תוהה אם נשתמש במושג באופן רשלני בשיווק “מכיל ננו-משהו או אחר” והדבר יעניק לו אמינות שאולי הוא אינו ראוי לה.”

“אם האנשים החכמים ישווקו את זה היטב, יהיו לכם מאות קונים למוצרים שאין בהם צורך למעשה”

“לא נגענו כאן בעובדה שאימון במוצר הוא כל העניין ולכן אם חנות ידועה במרכז העיר תגיד שזה בסדר, זה יהיה בסדר.” אם מוכר גרביים אלמוני יגיד שזה בסדר, אני אפקפק בו. ברור שאם המוכר ממרכז העיר השקיע את המאמץ, בדרך מסוימת אני מאמין לו. מדובר בשם של מותג ומאמינים למותג.”

“לקרם ההגנה משמש הזה אין תווית. אף אחד לא יכול לדעת שיש בו ננו. אם ידוע שיש כאן סוג של ננו-חלקיקים, עד כמה תשמח למרוח את זה על הילד שלך?”
“טוב, ברור שהם בדקו את זה ואם הם קפדניים בקשר לבדיקות, המוצר חייב להיות בטוח.”

“אני חושב שכאן תפקיד הממשלה לייצר גישה מאוזנת אבל עליהם להסתמך על מדענים כדי שקודם כל יקבלו מידע נכון.”

“בעולם המערבי קורים לנו הרבה דברים מלהיבים ועם זאת כל הדברים האלו מיועדים להעניק לנו חיים טובים ומאושרים. בארצות המתפתחות החיים קצת פחות מאושרים משלנו ועדיין אין להם כלום, אין להם ננו-טכנולוגיה והם ממשיכים הלאה בחיים. אי לכך אני לא חושב שאנחנו באמת צריכים את זה.”

” אני באמת מעונין לדעת יותר על החיוב והשלילה, אסבסט היה הדבר הטוב ביותר שהוציאו לשוק ותראו מה קרה לזה. “אז באמת צריך לדעת את כל הפרטים על זה.”

“אי אפשר לסובב את הגלגל אחורה ולבטל את ההמצאות הללו – זוהי טכנולוגיה מלהיבה אבל צריך להיות זהיר במרוץ המתמיד לנוע מהר יותר, חזק יותר, רחוק יותר ועוד. אם לא ניקח לתשומת ליבנו את הדיון האתי יכולות להיות בעיות.”
 
האם אתם מסכימים להצהרות אלו? מה ההשקפות שלכם לגבי נושאים אלו?
 
 

Comments are closed.